A tökmag számos egészségügyi előnnyel és tápanyaggal rendelkezik

 

A tökmag segít erősíteni az immunitást és az anyagcserét, csökkenti a súlyt, javítja a hangulatot és javítja az alvás minőségét. További előnyei közé tartozik a férfiak tesztoszteronszintjének növelése, a rák és a paraziták előre haladása elleni védelem, valamint a vesekő eltávolítása. A tökmag segíti a haj növekedést, javítja a szívműködést, segít a cukorbetegség kezelésében, a csontok egészségének védelmében és fogyasztásától gyorsabban gyógyulnak a sebek.

 tökmag, csontritkulás, vesekő, gyulladáscsökkentő, paraziták ellen, cukorbetegségre

A tökmag jó helyettesítő nassolni való a túlevés elkerülésére.

 

Tökmag táplálkozási tények

Az USDA (Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a tökmag olyan tápanyagokban gazdag, mint a fehérje és a telítetlen zsírok, nevezetesen az omega-3 sav. A tökmagban található egyéb tápanyagok is, köztük a mangán, triptofán, kalcium, A-vitamint, K-vitamint, B-komplex vitaminokat, kisebb mennyiségben megtalálható még a tökmagban vas, cink, foszfor, réz, magnézium, kálium. Ezenkívül a tökmag tartalmaz fitoszterolt, egy szerves vegyületet, amely szintén hozzájárul tápértékükhöz.

 

Milyen hatással van egészségünkre a tökmag

A szív egészsége

A tökmagban található fitoszterinek és omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkenthetik az LDL koleszterinszintjét. Ezek a vegyületek megelőzhetik a vérrögképződést és az érelmeszesedést, ezáltal csökken a szívinfarktus és a szélütés kockázata.

 

Az alvás minőségének javítása

Ha egy hosszú nap után fáradtnak vagy feszültnek érzed magad, tökmaghoz folyamodj, hogy megnyugodj, és jól aludj. A tökmag gazdag forrása a magnézium és a triptofán, mindkettő nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik az alvást.

 

A prosztata egészségének javítása

A tökmag jó a prosztata-megnagyobbodás tüneteinek enyhítésére, elsősorban magas cinktartalma miatt. Segít megőrizni a prosztata egészségét, amely a férfiaknál az egyik leggyakoribb hely a rák kialakulásában. Ezenkívül az alacsony cinkszint a férfiak tesztoszteronszintjének csökkenéséhez vezethet. A tökmagok magas termékenységet is biztosítanak az egészséges spermaminőség javításával.

 

Hajnövekedés segítése

Tanulmányok kimutatták, hogy a tökmagolaj jótékony hatással van a férfiak hajnövekedésére. Bizonyított, hogy az androgén alacsony szintje hajhullás problémákat okoz a férfiaknál. Az olaj növeli az androgénszintet, így naponta egy marék tökmag elfogyasztása jótékony hatású lehet a férfiak hajnövekedésére.

 

Rákellenes tulajdonságok

A tökmag segíthet különféle ráktípusok kezelésében, beleértve a gyomor-, prosztata-, tüdő- és vastagbélrákot. A tökmag-kivonatokban található lignánok rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezekről a magokról az is ismert, hogy csökkentik a mellrák kockázatát a posztmenopauzás nőknél.

 

A cukorbetegség szabályozása

A tökmagban lévő magas magnéziumtartalom segít csökkenteni a szervezet vércukorszintjét, az inzulintermelés fokozásával és az oxidatív stressz csökkentésével hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez.

 

A parazita aktivitás megelőzése

A tökmagok a galandférgek és más veszélyes paraziták eltávolítására is használható a szervezetben. A férgekre leginkább fogékony gyermekek számára a tökmagok ízletes nassolnivalót és nagyon fontos védekezési vonalat jelentenek ezekkel a férgekkel szemben, amelyek alultápláltságot, helytelen növekedési mintákat és akár halált is okozhatnak.

 

Gyulladáscsökkentő hatás

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tökmag gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek megeszik ezt a finom falatot. Az ízületi gyulladás miatti fájdalom legyengítő lehet, ezért jó mennyiségű fehérje és gyulladáscsökkentő vegyület hozzáadása az étrendhez segíthet. Ezzel a szövetek is egészségesek maradnak.

 

A vesekövek megelőzése

A tökmag vizelethajtó és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít csökkenteni a méreganyagokat a szervezetben. Serkentik a keringést, javítják a máj és a vese működését. Ezért a húgysav és számos egyéb méreganyag kiürül a szervezetből, ami azt jelenti, hogy nem halmozódhatnak fel veszélyes vesekővé.

 

Jó fehérjeforrás

A tökmag gazdag forrás fehérjében, mivel a tökmag térfogatának 30%-a ebből áll. A stabil és megfelelő mennyiségű fehérje az étrendben elengedhetetlen, mert a fehérjék aminosavakból állnak, amelyek elősegítik az anyagcsere felgyorsítását.

 

A csontritkulás megelőzése

A tökmag rendkívül népszerű, mert jótékony hatással rendelkezik csontritkulás ellen. Magas cink-, kalcium-, réz- és egyéb ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek a csontsűrűség növekedéséhez kapcsolódnak. Tanulmányok kimutatták, hogy a tökmag rendszeres fogyasztása csökkentheti a csontgyengeséget és a csontritkulás tüneteit.

 

Vérnyomás csökkentése

A tökmagban lévő magas rézszint növeli a vörösvértestek számát a szervezetben, és javítja a vér oxigénellátását az erekben. Ez a tevékenység az alacsonynátrium tartalommal kombinálva a szív egészségét is javíthatja azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást.

 

Sokféle módon ehetjük a tökmagot, de a legegészségesebb módja az, ha nyersen fogyasztjuk.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék